Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Stanford & Academia ( No 1)

Φαντάζομαι ότι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι το ακαδημαικό επίπεδο του Stanford. Μιας και σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα, επιχειρώ να κάνω μία πρώτη (και πολύ αρχική- μη εμπεριστατωμένη) προσέγγιση πριν αρχίσουν τα homeworks και είμαι αρνητικά φορτισμένος. Φυσικά, τα προσδοκώμενα standards είναι πολύ υψηλά, ανάλογα με τα δίδακτρα (κυρίως), και τη φήμη του πανεπιστημίου. Θα έλεγα λοιπόν ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι κάπου στη μέση..
Το επίπεδο των καθηγητών φαίνεται αρκετά υψηλό. ´Οντας σε ένα πηγαδάκι ενός welcome session προχθές, εμφανίστηκε ένας τύπος γύρω στα 45, άνετος, άρχισε να μας μιλάει, μας ρωτούσε από που είμαστε, μας πρότεινε που να βγούμε να φάμε κτλ. Κάποια στιγμή μάλιστα κάποιος τον ρώτησε "What are you doing here?" και ο τύπος απάντησε "I am facultying". Όπως αποδείχτηκε μετά, ο τύπος είναι αυτός και έχει ιδρύσει τη Rambus η οποία κατασκευάζει τις γνωστές και πανάκριβες RDRAM. Επίσης σε ένα άλλο καλωσόρισμα εμφανίστηκε ένας τύπος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει φτιάξει την VMWare και μετά από λίγο ένας άλλος ο οποίος αντίστοιχα ισχυρίστηκε ότι έχει φτιάξει την DSL. Τέλος, μας υποδέχτηκε -ως πρύτανης- προχθές ο John Hennessy ο οποίος ανήκει στα ιερά τέρατα της αρχιτεκτονικής υπολογιστών.( Αν και κάποιος φίλος μου είπε ότι είναι λίγο ξερόλας και ενίοτε μπαρουφολόγος, παραμένει "ψαρωτικό" να είσαι σε ένα πηγαδάκι 7-8 ατόμων που όλοι τον ρωτάνε "what do you think about this", και όταν το this ήταν η εξέλιξη της apple να ξεκινάει την απάντηση λέγοντας "Steve is a great guy...").
Επίσης μου άρεσε το γεγονός ότι τα περισσότερα μαθήματα βιντεοσκοπούνται, επομένως μπορείς είτε να τα δεις real time από την τηλεόρασή στο δωμάτιο σου, είτε όποτε άλλοτε θέλεις από τον υπολογιστή σου, χωρίς να χρειάζεται να χάσεις τον πρωινό σου ύπνο και χουζούρεμα αν είναι πολύ νωρίς, έχεις ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ ( φυσικά επειδή διάβαζεις και όχι επειδή μπεκρόπινες ) και έξω βρέχει.
Στα αρνητικά τώρα, θα έλεγα ότι το κύριο είναι ότι είμαστε πάρα πολλοί. Οι πρωτοετείς μεταπτυχιακοί φοιτητές του Electrical Engineering ( χωρίς το Computer Science ) είναι 220!!Αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές αν και πολλοί δεν καίγονται άμεσα να σε βοηθήσουν, να δουλέψουν μαζί σου κτλ. Ο ανταγωνισμός είναι στα ύψη, και οι καθηγητές είναι αρκετά busy ( η αρνητική όψη του επιχειρηματικού νομίσματος ). Βέβαια φαντάζομαι ότι αφού καταφέρεις να μπεις σε μία ομάδα, υπάρχει πολύ καλή και τακτική επικοινωνία-συνεργασία, αλλά μέχρι τότε δεν ξέρω πώς ακριβώς δουλεύει. Για παράδειγμα θα περίμενα να έχει ένα δείπνο-γεύμα-κοκταιηλ-οτιδήποτε, όπου θα είναι όλοι οι νέοι φοιτητές και όλοι οι καθηγητές το οποίο όμως δεν έγινε. Απλά μας μάζεψαν μια μέρα στο τμήμα όπου ήταν ένας αντιπρόσωπος από κάθε εργαστήριο και έκανε μια παρουσίαση. ( ΟΚ, είχαν και ένα bbq μετά, αλλά ήταν από τις λίγες φορές που προτιμούσα αντί για μπριζόλες και κοψίδια να υπήρχαν κάποιοι καθηγητές δίπλα μου ).
Αυτά λοιπόν σαν μια αρχική πρώτη εκτίμηση του θέματος. Τα ουσιαστικά θα έρθουν σύντομα!
Γιάννης

3 σχόλια:

π. είπε...

xo xo pes geia ston horowitz! olo mpourdes grafei! :)

Ανώνυμος είπε...

Κουράγιο Γιάννη. Η Πάτρα σε θυμάται ακόμα. Τουλάχιστον τώρα θα κάνεις μια σύγκριση και πίστεψέ με θα ανακαλύψεις πως αν και οι διαφορές είναι ευδιάκριτες, σπάνια τις ... βλέπουμε. Σε περιμένουμε πάντως στο lab (goutistan ντε) για κανα κοψίδι και ιστορίες από την Άγρια Δύση :-)

yiannis είπε...

A ρε goutistan!!! Θα οργανωθεί επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν! ( δεν είναι απλά ευδιάκριτες, μάτι βγάζουνε :)