Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μοιρολογίστρες Ξενιτεμένων Επιστημόνων




Όλο και συχνότερα διαβάζω στον ελληνικό τύπο και μπλογκόσφαιρα άρθρα σχετικά με τους "λαμπρούς επιστήμονες και τα εξαιρετικά μυαλά" τα οποία φεύγουν από την Ελλάδα επειδή δεν έχουν ευκαιρίες. Τώρα αποκτά πιο μαζική μορφή, μιας και οι νέοι πιο περιορισμένης λαμπρότητας αναγκάζονται να φύγουν εκτός Ελλάδος για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Συνήθως είναι σε μορφή μοιρολογιού, αλλά υπάρχει και η πιο επιστημονική άποψη του λεγόμενου brain-drain, με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία. [1]

Μερικά σχόλια :
  • Το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν ζήσει/σπουδάσει/δουλέψει στο εξωτερικό είναι από μόνο του πολύ θετικό. Πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, καινούριες ιδέες, απαλλαγμένοι από εθνικοπατριωτικορατσιστικά κατάλοιπα. Σίγουρα οι λόγοι που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά "μετανάστευσης" δεν είναι οι καλύτεροι, αλλά ας μείνουμε στο αποτέλεσμα..Βέλγος φίλος από την -γνωστή- πανεπιστημιούπολη του Leuven σχολίαζε πόσο βαρετό στατικό και συντηρητικό είναι το ότι όλοι γεννιούνται, σπουδάζουν, δουλεύουν και γερνάνε στην ίδια περιοχή, και κατ'επέκταση στο Βέλγιο.
  • Αντί να κλαιγόμαστε, ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύνολο ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Είτε με μετακόμιση τους στην Ελλάδα, είτε δίνοντας τους ένα διττό ρόλο μεταξύ Ελλάδας και της όποιας χώρας βρίσκονται.
  • Ας ασχοληθούμε με την προσέγγιση κόσμου από τις υπόλοιπες χώρες. Οι Έλληνες ούτε πιο έξυπνοι είμαστε, ούτε πιο εργατικοί, ούτε τίποτα. Αν κάνουμε κάτι θα το κάνουμε επειδή θα δουλέψουμε πιο πολύ, πιο σοβαρά, πιο συντονισμένα. Δεν είναι ούτε στο DNA ούτε στο πεπρωμένο μας να πετύχουμε κάτι. Στο χέρι μας είναι. Αντί να μοιρολογούμε για τους Έλληνες που φεύγουν, ας φέρουμε τους μορφωμένους Σέρβους, Σκοπιανούς, Ιρανούς, Βούλγαρους να ζήσουν στην Ελλάδα. Θα έρθουν γιατί η κοινωνία είναι πιο σταθερή, οι συνθήκες ζωής καλύτερες, οι τράπεζες πιο δυνατές. Σε δεύτερη φάση, να προσελκύσουμε τους Δανούς, τους Σουηδούς, τους Άγγλους. Θα έρθουν γιατί έχει ήλιο και ωραία νησιά.[2] Απλά ο πήχης εδώ είναι πιο ψηλά. Γιατί εκτός από τον ήλιο, θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα υπόλοιπα στοιχειώδη που έχουν στις χώρες τους..



1. Πολυ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο από το πανεπιστήμιο Μακεδονία. Αν και διαφωνώ με την οπτική γωνία, έχει γίνει αναφορά και στην αφεντιά μου σαν θύμα της "μετανάστευσης" - η ταμπέλα μάλλον μου μπήκε πριν μου δωθεί ο λόγος...
2. Η απάντηση του Hennessy (πρόεδρος του Στάνφορντ) στην ερώτηση "τι χρειάζεται για να κάνεις ένα αντίστοιχο πανεπιστήμιο σε μια άλλη χώρα :
"Ήλιο και πολλά λεφτά".

1 σχόλιο:

μ είπε...

Καλησπέρα, Γιάννη.

Συμφωνώ με όσα γράφεις. Η εκμετάλλευση εντός ή εκτός εισαγωγικών όλων αυτών που φεύγουν εκτός για να σπουδάσουν ή να εργαστούν από την Ελλάδα, θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα γι'αυτούς να γυρίσουν. Διότι η πλειοψηφία όσων επιστρέφει, συμβιβάζεται σε ένα βαθμό με τις συνθήκες έρευνας και εργασίας στη χώρα μετριάζοντας συχνά το επιστημονικό τους έργο.

Σχετικά με την προσέλκυση ξένων φοιτητών στη χώρα, είναι κάτι που πάντα οφελεί τους ίδιους και τα ίδια τα πανεπιστήμια.