Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

MIT Technology Review

(άλλη μία αναίσχυντη διαφήμιση του group...)

To MIT Technology Review ανακοίνωσε τις Top 10 Emerging Technologies for 2009 ("with the potential to change lives around the world"), στις οποίες συμπεριλαμβάνει και το Openflow.

Εδώ βρίσκεται το σχετικό άρθρο κι εδώ ο αρχηγός εξηγεί το OpenFlow και το ρόλο που μπορεί να παίξει στα επόμενα χρόνια.

Γ.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

P2P traffic trends

Γίνεται συχνά λόγος για την P2P κίνηση (Bittorrent, emule κτλ), πόσο "γεμίζουν" το δίκτυο, και τις προσπάθειες των ISP να μπλοκάρουν την σχετική κίνηση. Το πρώτο σχήμα δίνει μία εικόνα της P2P κίνησης στο δίκτυο. Αν και δεν συμπεριλαμβάνει τις Η.Π.Α., με ασφάλεια μπορεί να πει κάποιος ότι γύρω στο 60% της συνολικής κίνησης είναι P2P...
Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το δεύτερο γράφημα. Η P2P κίνηση δείχνει εμφανή σημεία πτώσης, μεταξύ 15-20% τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι γρήγορες εξηγήσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι οι εξής:
- οι ISP έχουν γίνει καλύτεροι στο να μπλοκάρουν τα P2P/καλύτερο νομικό υπόβαρθρο για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν με πολυπείθει, φαντάζομαι και οι clients έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί με encryptions και randomized policies για να ανταπεξέλθουν.
- ο κόσμος βαρέθηκε να κατεβάζει : Αυτό λογικά πρέπει να περιέχει σημαντική δόση αλήθειας. Όσο γάλα και να έχει η αγελάδα, σε κάποια φάση βαριέσαι να αρμέγεις. Και πάλι όμως, δεν νομίζω ότι εξηγεί όλη τη διαφορά.
- πρόσβαση vs ιδιοκτησία : το συγκεκριμένο νομίζω περιγράφει καλύτερα τα νούμερα, και εξηγώ. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τo user-generated content (π.χ. youtube), οι "νόμιμοι" ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να μετακινούνται σιγά σιγά από τις κολλημένες θέσεις τους και διανέμουν το υλικό τους ελεύθερα (ή τουλάχιστον σχετικά πιο ελεύθερα) είτε από τα δικά τους site είτε από άλλα projects όπως τα pandora και hulu. Όσο προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση, η ιδιοκτησία των δεδομένων, όπως τη μάθαμε από τα P2P, θα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική, σε αντίθεση με την προσβασιμότητα σε πραγματικό χρόνο για τα επιθυμητά δεδομένα. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του streaming κατά την ίδια περίοδο (6500% μεταξύ 2007-09), καθώς και του web ( σκεφτείτε μόνο πόσα web-related δεδομένα μεταφέρονται γύρω από το ένα video streaming στο youtube).


Γ.

πηγές: Stanford CS244 class slides (G. Appenzeller)
www.ipoque.com Internet Study 2008/09

υ.γ. : αν και δεν έχω καταλάβει το πώς, κάτι μου λέει ότι το ~3% tunneled traffic στη Μέση Ανατολή κάπως σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην περιοχή...


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Καθηγητές και Start-ups

Στα πλαίσια της εβδομάδας επιχειρηματικότητας στο Stanford, ο Henessy (πρόεδρος του πανεπιστημίου) έδωσε μια ομιλία και μεταξύ άλλων μίλησε και για το πώς το πανεπιστήμιο κινείται στα πλαίσια του Silicon Valley. Δεν θα αναφερθώ σε δομές (νομικές,συμβουλευτικές κτλ) που έχουν γίνει με τον καιρό στο πανεπιστήμιο, παρά μόνο σε μία βασική λογική η οποία αν και απλή στην Ελλάδα αποκτά περαιτέρω περιπλοκές...

"Μία από τις βασικές αρχές του Stanford, είναι να διευκολύνουμε -μέχρι και να ενισχύουμε- τους καθηγητές μας να κάνουν τις δικές τους εταιρίες. Τους στηρίζουμε στη συμμετοχή τους σε board εταιριών που βγαίνουν από το πανεπιστήμιο, αρκετά από τα sabbatical γίνονται στα πλαίσια στησίματος μιας εταιρίας, extended leave of absence όταν αυτό χρειάζεται κτλ. Και ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι γιατί οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούνται υπό αυτές τις συνθήκες είναι μοναδικές και πολύτιμες. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, γυρίζουν και ενισχύουν το πανεπιστήμιο"

Γ.

Λουλούκες - Roble : 32-20


Συγκλονιστική μέρα η σημερινή! Μετά από 3 χρόνια, οι Λουλούκες -ομάδα ελλήνων του Στάνφορντ- πήραν την πρώτη τους νίκη με 32-20 (ναι, ναι, μπασκετ είναι..).
Μετά από εκπληκτική εμφάνιση με άμυνα που έσπαγε κόκκαλα η νίκη ήρθε εύκολα απέναντι στους Roble (7 αφροαμερικάνοι και ένας κινέζος).

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μόλις είδα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει αγγλικό website...Και περιμένουμε από αυτόν τον πρύτανη να μας δώσει τα φώτα του για την παιδεία και την εξέλιξη της στην "Κοινωνία της Γνώσης"...
Από την ελληνική ιστοσελίδα (πάλι καλά που υπάρχει και αυτή):

Το Πανεπιστήμιο παραμένει ανοικτό στα ερεθίσματα της τοπικής κοινωνίας, ενώ προωθεί δράσεις και δομές που αναμένεται να συστηματοποιήσουν τη σχέση με τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης, λειτουργώντας παράλληλα και ως ερευνητικές προκλήσεις τόσο για το δυναμικό του Πανεπιστημίου, όσο και για άλλους ερευνητές και συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Αγ. Βαλεντίνος

Το Σαν Φρανσίσκο γιορτάζει τον Αγ. Βαλεντίνο με μαξιλαροπόλεμο. Πλάκα έχει..