Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

P2P traffic trends

Γίνεται συχνά λόγος για την P2P κίνηση (Bittorrent, emule κτλ), πόσο "γεμίζουν" το δίκτυο, και τις προσπάθειες των ISP να μπλοκάρουν την σχετική κίνηση. Το πρώτο σχήμα δίνει μία εικόνα της P2P κίνησης στο δίκτυο. Αν και δεν συμπεριλαμβάνει τις Η.Π.Α., με ασφάλεια μπορεί να πει κάποιος ότι γύρω στο 60% της συνολικής κίνησης είναι P2P...
Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το δεύτερο γράφημα. Η P2P κίνηση δείχνει εμφανή σημεία πτώσης, μεταξύ 15-20% τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι γρήγορες εξηγήσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι οι εξής:
- οι ISP έχουν γίνει καλύτεροι στο να μπλοκάρουν τα P2P/καλύτερο νομικό υπόβαρθρο για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν με πολυπείθει, φαντάζομαι και οι clients έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί με encryptions και randomized policies για να ανταπεξέλθουν.
- ο κόσμος βαρέθηκε να κατεβάζει : Αυτό λογικά πρέπει να περιέχει σημαντική δόση αλήθειας. Όσο γάλα και να έχει η αγελάδα, σε κάποια φάση βαριέσαι να αρμέγεις. Και πάλι όμως, δεν νομίζω ότι εξηγεί όλη τη διαφορά.
- πρόσβαση vs ιδιοκτησία : το συγκεκριμένο νομίζω περιγράφει καλύτερα τα νούμερα, και εξηγώ. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τo user-generated content (π.χ. youtube), οι "νόμιμοι" ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να μετακινούνται σιγά σιγά από τις κολλημένες θέσεις τους και διανέμουν το υλικό τους ελεύθερα (ή τουλάχιστον σχετικά πιο ελεύθερα) είτε από τα δικά τους site είτε από άλλα projects όπως τα pandora και hulu. Όσο προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση, η ιδιοκτησία των δεδομένων, όπως τη μάθαμε από τα P2P, θα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική, σε αντίθεση με την προσβασιμότητα σε πραγματικό χρόνο για τα επιθυμητά δεδομένα. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του streaming κατά την ίδια περίοδο (6500% μεταξύ 2007-09), καθώς και του web ( σκεφτείτε μόνο πόσα web-related δεδομένα μεταφέρονται γύρω από το ένα video streaming στο youtube).


Γ.

πηγές: Stanford CS244 class slides (G. Appenzeller)
www.ipoque.com Internet Study 2008/09

υ.γ. : αν και δεν έχω καταλάβει το πώς, κάτι μου λέει ότι το ~3% tunneled traffic στη Μέση Ανατολή κάπως σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην περιοχή...


Δεν υπάρχουν σχόλια: