Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

The G Spot


Ερευνητές στη Ιταλία ισχυρίζονται ότι απέδειξαν την ύπαρξη του πολυσυζητημένου σημείου G. Το BBC λέει στην ιστοσελίδα του ότι τα πειράματα ήταν περιορισμένα σε αριθμό και έγιναν σε μόλις 20 γυναίκες. Οι απορίες μου είναι οι εξής :
Πώς έγιναν τα πειράματα?
Πώς διάλεξαν το δείγμα?
Ενδιαφέρονται για PhD φοιτητές?

Γ.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Πάρε Coca Cola


Κυκλοφόρησε προχθές ένα ερευνητικό έγγραφο του Πενταγώνου λόγω αποχαρακτηρισμού. Σχετίζεται με τεχνικές οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ( αν δεν χρησιμοποιούνται ήδη ) για έλεγχο πληθών, ή επηρεασμό κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Μεταδίδοντας παλμούς συγκεκριμένης ενέργειας στα 2.45GHz μπορούν να ενεργοποιηθούν διαδικασίες στον εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με την ακουστική αντίληψη (σε γειτονικές συχνότητες λειτουργούν τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών). Κατάλληλος συνδυασμός παλμών επομένως μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση συγκεκριμένων ήχων και καταστάσεων, ενώ η απόσταση μετάδοσης μπορεί να φτάσει τα 100 μέτρα. Φαντάζομαι τον Ψωμιάδη στημένο και μασκαρεμένο με ραδιοπομπούς να προσπαθεί να κατευθύνει τη Ντόρα στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.. Ο Πανούσης για άλλη μια φορά αποδεικνύεται προφητικός όταν μιλούσε για το "Πάρε Coca Cola" με το οποίο το υποσυνείδητό μας βομβαρδίζετε καθημερινά μέσω τηλεοράσεων και ραδιοφώνων.
Προχθές - ήταν μέρα αποκαλύψεων όπως φαίνεται - έμαθα ότι το burgerάδικο της γειτονιάς μου ( Jack in A Box ) ήταν πελάτης μιας κτηνοτροφικής μονάδας, της οποίας προιόντα ανακλήθηκαν σημειώνοντας ρεκόρ στα μεγέθη ανάκλησης ( ~64000 τόνους ). Πολύ χάρηκα που δεν είχα φάει ποτέ από εκεί, αλλά κάτι μου λέει ότι όλο και κάτι σχετικό θα έχω τσιμπήσει τους τελευταίους μήνες μιας και η μονάδα βρίσκεται στην ευρύτερη καλιφορνέζικη περιοχή.
H φωτογραφία είναι από τη σημερινή έκλειψη σελήνης. Είχα μια κρυφή ελπίδα ότι οι Αμερικάνοι με αρχηγό της αποστολής τον Μπρους Γουίλις θα έριχναν τον εκτός τροχιάς δορυφόρο στη σελήνη κατά τη διάρκεια της έκλειψης και έτσι στήθηκα μία ώρα σε ένα δάσος και περίμενα να δώ τι θα γίνει. Δυστυχώς δεν δικαιώθηκα, γιαλαντζί έκλειψη αποδείχθηκε...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Λουλούκες

Έτσι λέγεται η ομάδα μπάσκετ των Ελλήνων στο Stanford. Αντιπροσωπεύοντας την δευτεραθλήτρια κόσμου επάξια, έχουμε μέχρι στιγμής 3 ήττες και μία ισοπαλία (δεν υπάρχουν παρατάσεις στον πρώτο γύρο).
Η εθνική μας ταυτότητα νομίζω ότι είναι πασιφανέστατη κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Καταρχήν, είναι δεδομένο ότι θα μαλώνουμε με τους αντίπαλους για τα φάουλ κτλ. ( αν και για τους περισσότερους αγώνες το σύστημα χωρίς διαιτητή δουλεύει μια χαρά, εμείς αντί να μαλώνουμε με το διαιτητή μαλώνουμε με την αντίπαλη ομάδα ).
Η στατικότητά μας είναι ασύλληπτη. Ενώ η λογική του μπάσκετ επιβάλλει ότι οι τέσσερις παίχτες που δεν έχουν την μπάλα πρέπει να κινούνται συνεχώς, εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ο μόνος που κινείται είναι αυτός που έχει τη μπάλα, με σκοπό να πλησιάσει έναν από τους άλλους 4 που είναι ακίνητοι για να μπορέσει να πασάρει. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που οι επιθετικές μας επιδόσεις σε κάθε αγώνα δεν ξεπερνούν τους 25 πόντους.
Στην προθέρμανση ενώ όλες οι ομάδες τρέχουν, εμείς κάνουμε σουτ από το κέντρο και συζητάμε για το τι άμυνα θα παίξουμε.
Και φυσικά, το αποκορύφωμα είναι ότι αφού έχουμε μαλώσει με όλους τους αντιπάλους και η διαφορά έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, αρχίζουμε και μαλώνουμε μεταξύ μας. Οι λόγοι συνήθως είναι γιατί δε γίνονται σωστά τα μαρκαρίσματα, τα blockout, "γιατί δεν με υποστηρίζετε στα σφυρίγματα που ζητάω" κτλ...
Η μεγαλύτερη απόλαυση φυσικά είναι ο σχολιασμός του αγώνα μετά τη λήξη του. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος τα συμπεράσματα είναι ουσιαστικά. Πριν 3 βδομάδες χάσαμε με 20 πόντους, αλλά καταλήξαμε στο ότι παίξαμε καλά αλλά χάσαμε από δικές μας μαλακίες. Προχθές, χάσαμε με 25 πόντους. 3 λεπτά πριν το τέλος, χάναμε με 30, αλλά α) επειδή οι αντίπαλοι προσπαθούσαν να κάνουν show και β) επειδή έτυχε να σκοράρουμε σε τρεις συνεχόμενες επιθέσεις, μειώσαμε στους 25. Και ένας συμπαίκτης κατέληξε: "Είδατε στο τέλος που πιέσαμε ότι τη ρίξαμε τη διαφορά?" ( το σχόλιο ενός ΑΕΚτσή ότι αυτό είναι τυπικό σχόλιο Παναθηναικού οπαδού κρίθηκε πετυχημένο από τους μη Παναθηναικούς οπαδούς).
Την Τρίτη είναι ο τελευταίος αγώνας για το φετινό πρωτάθλημα. Έχουμε πάρει όρκο νίκης...

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Διάφορα

Εντελώς ανέλπιστα, μία εργασία που προοριζόταν να με κρατήσει ξύπνιο μέχρι το πρωί τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Επί της ευκαιρίας λοιπόν...
Παρακολούθησα προχθές μία αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Francis Collins, ο οποίος είναι ο τύπος που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το genome project, δλδ την αποκρυπτογράφηση του DNA. Η ομιλία έγινε λόγω ενός βιβλίου που έγραψε - σαν επιστήμονας και "πιστός" - στο οποίο χαρακτηρίζει το DNA ως τη γλώσσα του Θεού. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κάποιος που έχει φτάσει κατά κάποιο τρόπο στα όρια της διαμάχης πίστης - θρησκείας, είναι τόσο θρήσκος ( έτσι δηλώνει τουλάχιστον ).
Η θεολογική του θεώρηση, αφού πρώτα πέρασε από αθεισμό και αγνωστικισμό, κατέληξε στο χριστιανισμό. Το πάντρεμα θρησκείας-επιστήμης γίνεται μέσω της "θεικής εξέλιξης" (theistic evolution κατ'ακρίβεια), βάσει της οποίας ο θεός έφτιαξε ένα σύμπαν το οποίο θα διεποταν από φυσικούς κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν την ανάπτυξη όλων όσων γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Διαφέρει σημαντικά από το πανηλίθιο intelligent design, ως προς το ότι δέχεται την θεωρία της εξέλιξης. Απλά την χαρακτηρίζει σαν ένα μηχανισμό του υψιστου. ( Βασικό ερέθισμα για τη στροφή του προς την ύπαρξη της υπέρτατης δύναμης ήταν η ύπαρξη όλων αυτών των μηχανισμών, των μαγικών αριθμών όπως το π, το e κτλ. ). Σε λίγο καιρό θα έρθει και ένας άλλος γενετιστής, ο οποίος είναι άθεος και μαλώνουν συνέχεια. Αν και αυτό το e μου σπάει τα νεύρα που το βλέπω συνέχεια μπροστά μου, ο δεύτερος μάλλον θα με πείσει ευκολότερα..

Κάτι άλλο ενδιαφέρον που άκουσα τις προάλλες ήταν από ένα καθηγητή που μας κάνει δίκτυα υπολογιστών. Τους είχε μαζέψει λέει το υπουργείο άμυνας (καθηγητές, κοινωνιολόγους, ερευνητές) για μία συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του Internet. Σε κάποια στιγμή λοιπόν, τους είπαν να γράψουν σε ένα χαρτί, πώς πιστεύουν ότι θα είναι το δίκτυο μετά από 15 χρόνια. Περιέργως, το 75% απάντησε ότι θα γίνει ένα γεγονός, το οποίο θα σοκάρει τον κόσμο και θα αλλάξει εντελώς την αντιμετώπιση και την εμπιστοσύνη του απέναντι στο Internet. Χωρίς να ξακαθαρίζουν αν αυτό θα είναι τεχνικό, πολιτικό ή κάτι άλλο, όπως και χωρίς να ξεκαθαρίζουν πώς αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Απλά 75% είπε ότι θα είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ενδιαφέρον...

Κατά τα άλλα, αναρωτιέμαι : Πώς γίνεται οι Μεξικάνοι να μην ψήφισαν Ομπάμα??