Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Openflow

Το Openflow είναι το project στο οποίο ξοδεύω ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου μου τους τελευταίους μήνες. Ακολουθεί αναίσχυντη διαφήμιση και προβολή του.

Το Openflow είναι ένα ανοιχτό πρωτόκολλο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές να χρησιμοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα δικτυακή υποδομή για την έρευνα και τα πειράματά τους.
Στην ουσία αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των εταιριών (οι οποίες θέλουν να κρατήσουν "κλειστά" τα συστήματά και προιόντα τους) και των ερευνητών οι οποίοι θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Ένα openflow-enabled switch/router, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη (remote controller) να χειριστεί την κίνηση βασιζόμενος σε ένα 10-tuple (από layer-2 ethernet μέχρι και tcp-udp πόρτες). Να πω εδώ, ότι οι περισσότερες ερευνητικές δουλειές αυτή τη στιγμή στηρίζονται σε customized linux box, τα οποία παρά την πλήρη ελευθερία που δίνουν, παρέχουν πολύ περιορισμένο fan-out (4-8 ethernet ports) και πολύ περιορισμένες επεξεργαστικές δυνατότητες μιας και τα περισσότερα γίνονται σε software.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν υλοποιήσεις σε προιόντα των HP, NEC, Cisco,Juniper και NetFPGA, οι οποίες αναμένουμε να είναι διαθέσιμες μέσα στη χρονιά.

Την Πέμπτη κάναμε μια επίδειξη στο GENI Engineering Conference. Το demo ήταν σχετικά με mobility management και virtual machine migration σε ένα openflow-enabled δίκτυο μεταξύ Stanford και Ιαπωνίας, παιρνώντας από διάφορους κόμβους του Internet 2 στην Αμερική (Houston,Los Angeles,New York). Χρήστες μετακινούνται παίζοντας ένα "shoot-em-up" game. Παρά την αλλάγη access points κατά τη μετακίνηση, διατηρούν τη σύνδεσή τους με τον server o οποίος επιπλέον "μετακινείται" μαζί τους εξασφαλίζοντας ελάχιστη καθυστέρηση.
Μία απεικόνιση του παραπάνω...

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κοιτάξετε στο

Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: