Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Wikia Search Engine

Γίνεται συχνά λόγος για την δύναμη που διαθέτει το google τα τελευταία χρόνια, και πόσο μπορεί να επιδράσει το συγκεκριμένο σε κοινωνικοοικονομικοπολιτικομπλαμπλαμπλα θέματα, είτε θετικά είτε αρνητικά.. Οι Κινέζοι για παράδειγμα βλέπουν μόνο αυτά που εγκρίνονται από την κυβέρνηση τους. Επίσης, αν και δεν το έχω επιβεβαιώσει η πηγή είναι υπερβολικά αξιόπιστη για να το αμφισβητήσω,ακόμα και σε πιο προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία για παράδειγμα, σελίδες οι οποίες αρνούνται το ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν εμφανίζονται στα αποτελέσματα. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα για το τι λογοκρίνεται, για ποιον λόγο, ιδίως εφόσον σιγά σιγά επικρατεί η λογική "είναι στο google άρα υπάρχει".
Πριν λίγες μέρες έγινε διαθέσιμη στο κοινό μία νέα μηχανή αναζήτησης, ονόματι Wikia. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον Jimmy Wales ( ιδρυτή της Wikipedia ) και η καινοτομία της έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης είναι open source, δλδ διαθέσιμος στον οποιοδήποτε να τον διαβάσει, να τον τροποποιήσει κτλ. Είναι ακόμα σε κάπως δοκιμαστικό στάδιο, αλλά αξίζει μία μικρή περίοδο χάριτος, δεδομένης της προσφοράς της wikipedia στη διαδικτυακή κοινότητα.
Γ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Sxetika me Holocaust denial i revisioninsm me aformi to post sou ekana mia mikri erevna alla den mporw akoma na katalavw an prokeitai gia sovari istoria i gia mia ratsistiki propaganda. Me tin enoia oti vrika ypostiriktes me kathari fasistoratsistiki drastiriotita eite me akros fondametalistika kinitra (opws o pateras tou Mel Gibson....) opote den evgala akri akoma. Esy to exeis psaksei katholou?

yiannis είπε...

Όχι. Το παράδειγμα είχε να κάνει απλώς με το ότι τεχνικές φιλτραρίσματος εφαρμόζονται και σε δυτικές χώρες, και όχι με το τι φιλτράρεται.
Γ.