Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

3 καλά και 3 κακά

Οι πολιτικές μου συζητήσεις τον τελευταίο καιρό ακολουθούν ένα συγκεκριμένο, επαναλαμβανόμενο, και όχι ιδιαίτερα εποικοδομοιτικό μοτίβο : 

  1. Ξεκινάμε με την κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι δράμα. 
  2. Κάποιος δειλά φανερώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει κάποιον παρότι έχει ενδοιασμούς.
  3. Ανεξαρτήτως συνομιλητή, ακολουθεί μία επίθεση με χίλιους δυο λόγους γιατί δεν πρέπει να ψηφίσεις αυτό που σκέφτεσαι. Αν ο συνομιλητής έχει την ίδια ενδόμυχη σκέψη, η συζήτηση είναι ήρεμη. Αλλιώς η έκβαση της είναι απρόβλεπτη.
  4. Βρίσκεσαι να υπερασπίζεσαι ή να δικαιολογείσαι πράγματα και ανθρώπους τα οποία δεν πιστεύεις.
  5. Η κουβέντα καταλήγει ως εξής: "Γάμησε τα. Να δούμε τι θα γίνει."
Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν ξέρω κανέναν που να καλύπτεται από τις υπάρχουσες επιλογές, με αποτέλεσμα με περισσή ευκολία να μπορεις να κράξεις οποιαδήποτε επιλογή με χειροπιαστά επιχειρήματα. Σαν προεργασία για τις συζητήσεις των επόμενων βδομάδων και reference σε όποιον με ρωτάει "τι θα ψήφιζες" (υποθετικό μιας και δεν ψηφίζω), έκανα το 3 καλά και 3 κακά : για (σχεδόν) κάθε κόμμα έγραψα 3 λόγους για να το ψηφίσω, και 3 λόγους για να μην το ψηφίσω. Παρακάτω τα αποτελέσματα :

Νέα Δημοκρατία

Καλά
  • δεν θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις και απρόοπτα, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με την ΕΕ, και όλους τους φορείς.
  • υπάρχουν κάποια σοβαρά άτομα (πχ μητσοτάκης, χατζηδάκης), και η προσέγγιση σε κάποια θέματα---έστω σε λόγια---είναι σωστή (μικρότερο κράτος, στήριξη σε επενδύσεις-επιχειρήσεις, σύνδεση πανεπιστημίων με βιομηχανία)
  • ο σαμαράς κράτησε την κυβέρνηση στα 2 χρόνια, μπορεί να κινηθεί πολιτικά και να πάρει αποφάσεις, και έχει κάνει ανοίγματα σε στελέχη έξω από τον στενό του κύκλο (π.χ. στουρνάρα, χαρδούβελη)
Κακά
  • κουβαλάει έναν γελοίο συρφετό (ντινόπουλους, γιακουμάτους, μπαλτάκους, βορίδηδες) οι οποίοι φαίνεται να έχουν μεγάλη επίδραση στον σαμαρά και οι οποίοι είναι φασιστάκια, ξενοφοβικοί, λαικιστές, άχρηστοι και επικίνδυνοι, και δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δίπλα τους ο συρφετός απο δοκιμασμένα ανίκανους.
  • είναι πολύ λίγοι μεταρρυθμιστικά και αυτά που κάνουν αποδεδειγμένα απέχουν από αυτά που υπόσχονται. Την έχουν δει φιλελεύθεροι και είναι για τα πανηγύρια. Δοκιμάστηκαν για δύο χρόνια, και ακύρωσαν τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, εναγκαλισμός κράτους (βλέπε Αθανασίου, Φορτσάκης, ΔΑΠ, ακύρωση opengov, ΝΕΡΙΤ με αρχηγό τον μιχελάκη και δημοσιογράφους για γέλια), και ότι επιβάλλει η τρόικα το νομοθετούν και μετά το παίρνουν πίσω σιγά σιγά, ενώ ακόμα και τώρα, αντί να δώσουν το βάρος στις αδύναμες τάξεις (π.χ. άνεργους) και να ανοίξουν επαγγέλματα προτιμούν να τακιμιάζουν με δικαστικούς και ένστολους και να βάζουν φόρους.
  • η όλη ιστορία του success story, της πόλωσης και της τρομοκρατίας, το σούρσιμο σε αυτές τις εκλογές, καθώς και η εξόφθαλμη και προκλητική προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ μου προκαλεί απέχθεια.

Σύριζα

Καλά
  • είναι κάτι καινούριο, "φρέσκο", θα μπορούσε να φέρει κάποιες αλλαγές από τα κατεστημένα, και να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ευρωπαική ένωση. Ο τσίπρας μου είναι σαν πρόσωπο συμπαθής, θα μπορούσε να εμπνεύσει νέο κόσμο, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει πολιτικό ένστικτο.
  • ευελπιστώ σε κάποιες αλλαγές οι οποίες συνάδουν με τις αρχές τους ( χωρισμός κράτους εκκλησίας, δικαιώματα ευπαθών ομάδων (gay, χρήστες), ιθαγένεια σε μετανάστες, καλύτερη στήριξη ανέργων, αντιρατσιστικά, έλεγχος ΜΜΕ)
  • Θα δοκιμαστούν και αυτοί σε συνθήκες μνημονίου μετά απο πασόκ-νδ, και οι εστίες ανέξοδου λαικισμού θα μικρύνουν κι άλλο
Κακά
  •  φοβάμαι πολύ το απρόοπτο, κατά πόσο θα την δούνε επαναστάτες του κώλου τύπου τσάβες και βγουν εκτός πλαισίου ευρωζώνης (είτε εσκεμμένα είτε επειδή μια ομάδα λαφαζάνη και άλλων γραφικών το πάνε προς τα εκεί). Το γεγονός ότι μιλάνε για συνεργασία με ΚΚΕ και Ανταρσυα το κάνει χειρότερο. Θα περίμενα να κάνουν κινήσεις προς το κέντρο, αλλά επιμένουν να βλέπουν σαν συνομιλητες τους γραφικούς τύπους της αριστεράς και ψεκασμένους. Κρίμα.
  • το πρόγραμμα τους-ακόμα και αν το εφαρμόσουν-είναι άκυρο. Φουλ κρατισμός, αποκατάσταση "κεκτημένων" για όλους χωρίς καμία βάση και χωρίς αντίκρυσμα στην αγορά και παραγωγικότητα, άρνηση να δουν και να μιλήσουν για την πραγματικότητα και πως δουλεύει η σύγχρονη οικονομία.
  • έχουν μαζέψει πολύ σαπίλα (αρχισυνδικαλιστές, ψεκασμένους, κτλ), και οι αντιδράσεις τους σε διάφορα θέματα με βρίσκουν 100% αντίθετο (π.χ. σκουριές, πανεπιστημιακός "ακτιβισμός"---κομματίλα, αξιολόγηση, ξένες επενδύσεις-επιχειρηματικότητα).

Πασοκ

Καλά
  • έχει κάποιες ιστορικές βάσεις στην κοινωνία, και μερικά στελέχη στο ευρύτερο περιβάλλον που εκτιμώ (π.χ. Γιαννίτσης)
  • αποδέχεται το ευρωπαικό πλαίσιο, και σαν πολιτική τοποθέτηση μπορεί να εκπροσωπήσει κεντρώες πολιτικές (προοδευτικό σε θέματα κοινωνικά, φιλελεύθερο σε θέματα οικονομικά)
  • έχει εμπειρία εξουσίας, έχει βάλει πλάτη για να μην επικρατήσει ακυβερνησία, και έχει φορτωθεί μεγαλύτερο βάρος από όσο του αναλογεί για τα μνημόνια
Κακά
  • ο βενιζέλος και οι περισσότεροι που έχουν απομείνει δεν εμπνέουν κανέναν, Είναι απλοί διαχειριστές της καθημερινότητας, δεν έχουν μεταρρυθμιστική πρόταση,  και το μόνο που κάνουν πλέον είναι να τρώγονται με τα ρούχα τους και να βαυκαλίζονται ότι έσωσαν την χώρα.
  • όλος ο συρφετός που κουβαλάνε και στελέχωνε το κράτος τόσα χρόνια αποδείχτηκε πολύ λίγος
  • με αφήνει παγερά αδιάφορο σαν σύνολο, τόσο που δυσκολεύομαι να βρω το 3+3. δεν βλέπω τι μπορεί να προσφέρει στο μέλλον, πέρα από ένα “λογικό” 4% που συμβιβάζεται με την πραγματικότητα.

ΓΑΠ - Κίνημα

Καλά
  • όσο κυβέρνησε έκανε μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση (διαύγεια, πανεπιστήμια, opengov, ενιαίο μισθολόγιο, διαφάνεια, καλλικράτης, ιθαγένεια) και ανέδειξε αξιόλογα άτομα (θεοχάρης, σαχινίδης)
  • είναι προοδευτικός, μπορεί να σταθεί σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο
  • του έχει φορτωθεί δυσανάλογο βάρος για τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζοντας ότι το πάρτυ της δεκαετίας έσκασε στα χέρια του, όλα το πλαίσιο φτιάχτηκε τότε, ενώ όλοι οι άλλοι στην Ελλάδα ήταν στα κάγκελα.
Κακά
  • στο εκτελεστικό κομμάτι φάνηκε λίγος. Με το 45% θα μπορούσε να τα είχε σαρώσει όλα, έχασε πολιτικό κεφάλαιο πολύ γρήγορα, δεν κατάφερε να κρατήσει την κυβέρνησή του, και τις συμμαχίες του στην ευρώπη, υπέκυψε πολύ συχνά σε πιέσεις από το κόμμα του. Και να ξαναβγει, πάλι "θα προσπαθούν να τον φάνε", τι μου λέει ότι θα τα καταφέρει αυτή τη φορά?
  • παπουτσής, κατσέλη, καστανίδης, πετσάλνικος και διάφοροι άλλοι τύποι που είχε κατά καιρούς δίπλα του. Επίσης το κόμμα του είναι ακόμα ανύπαρκτο, δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει περισσότρο κατσέλη ή σαχινίδη μέσα.
  • Δοκιμάστηκε πολύ πρόσφατα, δεν ξέρω για ποιο λόγο να πάρει άλλη μια ευκαιρία τόσο σύντομα. Επίσης δεν νιώθω ότι έχει κοινωνικό έρεισμα και μπορεί να τραβήξει “ζωντανό/ενεργό/νέο” κόσμο πίσω του.

Το Ποτάμι

Καλά
  • πολλές από τις θέσεις του με βρίσκουν σύμφωνο ( επιχειρηματικότητα, στήριξη επιχειρήσεων, αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων, μετανάστευση, μη κομματικο κράτος), βγαίνει και τις λέει χωρίς να φοβάται ταμπέλες τύπου “νεοφιλελεύθερου” κτλ, και εστιάζει στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις αντί να κατηγορεί τους κακούς ξένους τους οποίους θα αναγκάσει να υποχωρήσουν μπροστά στη μαγκιά μας
  • ο θεοδωράκης δείχνει να μπορεί να εμπνέυσει νέο κόσμο και βλέπω αρκετούς που εκτιμω να τον υποστηρίζουν (μπουτάρη, θεοχάρη, καμίνη, λυμπεράκη, αρίστο δοξιάδη, άτομα από την αγορά, και νέους άσημους φίλους μου)
  • δεν λαικίζει, δείχνει διαθετειμένος να συνεργαστεί, δεν έχει κομματικό παρελθόν και μεγάλη αυλή, το οποίο κάνει τους ισχυρισμούς του ότι θα πιέσει μια αυριανή κυβέρνηση να κινηθεί προς τις παραπάνω γραμμές πιστευτές
Κακά 

  • Είναι one-man show. Τα στελέχη του είναι λίγα, πολλές θέσεις έκθεση ιδεών, δεν έχουν διαμορφώσει άποψη για όλα τα θέματα, και το επικοινωνιακό τους προφίλ όπως και διάφορα άτομα που συμμετέχουν είναι πολύ light και μου δίνουν την αίσθηση “είμαστε μια παρέα που έχουμε iphone 6 και σπουδάσαμε στην αμερική και θα τα κάνουμε όλα cool" (η iphone-6 ατάκα είναι του πανούτσου). Δεν υπάρχουν κομματικές διαδικασίες, δεν ξέρουμε ποιοι αποφασίζουν και πώς, κτλ. 
  • δεν έχουν καθόλου πολιτική εμπειρία, και δεν έχουμε κανένα δείγμα για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να κρατηθούν σαν ομάδα, να βάλουν προτεραιότητες και να κάνουν συμβιβασμούς, ή αν θα τους πάρει η μπάλα και θα αρχίσουν τα κόλπα της ΔΗΜΑΡ ή θα αποδειχθούν αληθινές οι θεωρίες συνωνοσίας για παιδί του Μπόμπολα κτλ. 
  • Η δυναμική του είναι λίγο στάσιμη, θα περίμενα να έχει μαζέψει περισσότερο κόσμο και υποστήριξη και φοβάμαι μήπως το 5% είναι το ταβάνι—μεγαλύτερο από το 1% Μάνου αλλά και πάλι πολύ μικρό για να έχει ουσιαστική συνεισφορά στις εξελίξεις.
Η άσκηση "3 καλά - 3 κακά" μου φάνηκε ενδιαφέρον, και πήρε γύρω στα 30 λεπτά για να την ολοκληρώσω---δοκιμάστε την αν σας ακούγεται ενδιαφέρον. Αντισταθείτε στον πειρασμό η λίστα να γίνει 0-10, αν δεν υπάρχει τίποτα καλό, παραλείψτε το κόμμα---ακόμα και η δυσκολία/ευκολία του να βρεις 3-3 είναι χρήσιμη παράμετρος.

Για τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να εστιάσω τις συζητήσεις μου στις διαφωνίες στην αποτύπωση των +/-, και έπειτα βάσει των +/- στο πώς τα ζυγίζει ο καθένας για να καταλήξει στην τελική ψήφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: