Τα τελευταία δύο χρόνια ξοδεύω αρκετό χρόνο και κόπο γύρω από μία τεχνολογία που αποκαλούμε Software-Defined Networking. Μου άρεσε πολύ όταν είδα ότι κάτι αντίστοιχο ίσως γίνεται και στον τομέα της φωτογραφίας, το οποίο ίσως να μας επιτρέψει να βγάζουμε πολύ καλύτερες και καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
- Ο πόλεμος των MegaPixels τελείωσε. Οι περισσότερες μηχανές υποστηρίζουν μεγαλύτερες αναλύσεις από αυτές που στην ουσία χρειαζόμαστε. Το ενδιαφέρον αρχίζει να πηγαίνει σε άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία θα είναι ένας συνδυασμός τεχνικών δυνατοτήτων και κατά πόσο ο average/expert χρήστης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
- Ένα άλλο γεγονός που ίσως δείχνει ότι οι φωτογραφικές οδηγούνται προς το commoditization είναι ότι το iPhone4 έγινε η πιο δημοφιλής κάμερα στο flickr σε λιγότερο από ένα χρόνο!
Ενδιαφέρον είναι ότι οι υπολογιστικές δυνατότητες μιας μηχανής αυξάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι χρειάζεται για την καταγραφή του περιεχομένου στα pixels, αφήνοντας χρόνο για περαιτέρω επεξεργασία online and real-time, χωρίς να απαιτούν post-processing σε εργαλεία τύπου photoshop, gimp, κτλ (computational photography). Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία σε developers να κάνουν applications τα οποία θα παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Καλύτερο auto-focus, customized λήψεις, εφέ, αφαίρεση ενοχλητικών στοιχείων, κτλ. [1]. Τι θα χρειαστεί για να γίνει κάτι τέτοιο?
- Ένα ανοιχτό και standard interface για έλεγχο της κάμερας, φλας, διάφραγμα, ζοομ, κτλ. Standard έτσι ώστε μια εφαρμογή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις κάμερες παρά σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Οικονομία κλίμακας, και οι χρήστες θα μπορούν να μάθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Ανοιχτό ώστε η φαντασία του κάθε developer/φωτογράφου/καλλιτέχνη να μπορεί να μεταφραστεί σε κάτι που μπορει να χρησιμοποιήσει ο καθένας στην κάμερα του.
- Ενσωμάτωση κάτι τέτοιου σε υπάρχουσες πλατφόρμες. Για smart-phones τύπου iPhone είναι πολύ εύκολο να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο, μιας και έχουν την κάμερα, το OS + application framework, αλλά -ίσως το πιο σημαντικό- τους χρήστες και προγραμματιστές.
- Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών -τύπου adobe- οι οποίες θα σπρώξουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά ίσως να φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο με το photoshop είναι ανταγωνιστικό και αντίθετο προς το συμφέρον τους, αλλά αν μπορούμε να τραβάμε καλύτερες φωτογραφίες και χρησιμοποιούμε περισσότερο τις μηχανές μας, σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελος τους.
- Πολύ ενδιαφέρον θα είναι η αντίδραση των παραδοσιακών κατασκευαστών, π.χ. Nikon, Canon. Όντας καθαρά hardware εταιρίες που συναναστρέφονται μόνο με τους αγοραστές, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση μιας και θα πρέπει να αναπτύξουν ένα καινούριο οικοσύστημα και να μπορέσουν να τοποθετηθούν καταλλήλως σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό πάντως να μπουν στο παιχνίδι. Οι expert χρήστες χρειάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των high-end cameras, και σίγουρα θα έχουν σημαντικό ρόλο στο να προωθήσουν και να εδραιώσουν την τεχνολογία.
Ο Marc Levoy και το group του στο Stanford κάνουν τα πρώτα βήματα στο πώς θα είναι τα πράγματα σύντομα. Και αν δεν πιστεύετε το σύντομα ρίξτε μια ματιά στην FrankenCamera, ένα prototype για programmable cameras, και στο SynthCam, ένα application που κάνει το iPhone σας να μοιάζει με SLR!
Γ.
[1]Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο υποστηρίζεται από τα scenes features των μηχανών, τα οποία δεν νομίζω ότι χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1% των χρηστών..
[2] Photo details : A picture taken by a Franken-arrangement with two flash units. The smaller 430EX flash was programmed using our FCam API to strobe repeatedly, and the larger 580EX was programmed to fire once at the end of the exposure. source : http://graphics.stanford.edu/projects/camera-2.0/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου