Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Jet Lag


10 μέρες μετά την επιστροφή στην Αμερική και το Jet Lag είναι στα φόρτε του. Οι ειδικοί το περιγράφουν ως τις συνέπειες από τη διατάραξη του circadian rhythm, δλδ. του κύκλου μεταξύ μέρας και νύχτας.
Στην περίπτωση μου, η βασική συνέπεια είναι ότι τείνω να χωρίσω τη μέρα σε δύο υπομέρες των 12 ωρών οι οποίες όμως δεν παραμένουν σε σταθερά σημεία του 24ώρου... Αυτό που με ενοχλεί, δεν είναι ότι κοιμάμαι ότι ώρα να 'ναι - άλλωστε όταν νυστάζεις απλά κοιμάσαι, δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη και προεργασία - αλλά ότι ξυπνάω ότι ώρα να 'ναι. Σήμερα ξύπνησα στις 01:00 ( έπεσα στις 19:00 για 1 ώρα άλλα προφανώς το επιμήκυνα λιγάκι). Με τι ψυχολογία ξεκινάς όμως τη μέρα σου στις 01:00?? Στριφογύρισα κάμποσο στο κρεβάτι μήπως και ξανακοιμηθώ αλλά μάταια, οπότε κατά τις 2 το πήρα απόφαση και σηκώθηκα. Συνήθως κάνεις τη σκέψη "πήγε 9, πρέπει να σηκωθώ¨ και τώρα αντιστρέφεται στο "θέλω να σηκωθώ, ακόμα βράδυ είναι...".
Κατά τα άλλα, τις τελευταίες μέρες μία από τις μικρές καθημερινές απολαύσεις έχει γίνει το δελτίο ειδήσεων του Mega σαν νανούρισμα( μόνο αυτό και το ΣΚΑΙ τα δίνουν on demand στο internet ), του οποίου η διάρθρωση εχθές ήταν η εξής:
  • Συνολική διάρκεια: 49:13
  • Υπόθεση Ζαχόπουλου: 40:33
  • Υγεία Χριστόδουλου: 02:00
  • Ένταση στο λιμάνη Θεσ/νίκης: 02:00
  • Βρίσιμο Κανέλλης στο Μαγκριώτη στη Βουλή: 01:20
  • Έγινε ο γάμος Σαρκοζί - Μπρούνι?: 01:40
  • Κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη: 01:40
Αυτή η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι συγκλονιστική πάντως, έχει λίγο απ'όλα. Έχει λίγο από Στεφανίδου, λίγο από ειδήσεις, λίγο από αστυνομικό μυθιστόρημα, λίγο από δικαστική περιπέτεια, λίγο από τσόντα, λίγο από ρουφιανιά, λίγο από δημοσιογραφικό πουριτανισμό.. Ούτε σινεμά να πηγαίνεις, ούτε dvd, ούτε ταινίες με διαφημίσεις και ιστορίες. Αν ήμουν Ελλάδα, πιστεύω ότι θα έβλεπα ειδήσεις με φίλους σε συνθήκες Champions League ( πίτσα σουβλάκια μπύρες κτλ ).
Πού να 'χαμε και καμιά Μόνικα...
Γ.


Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Wikia Search Engine

Γίνεται συχνά λόγος για την δύναμη που διαθέτει το google τα τελευταία χρόνια, και πόσο μπορεί να επιδράσει το συγκεκριμένο σε κοινωνικοοικονομικοπολιτικομπλαμπλαμπλα θέματα, είτε θετικά είτε αρνητικά.. Οι Κινέζοι για παράδειγμα βλέπουν μόνο αυτά που εγκρίνονται από την κυβέρνηση τους. Επίσης, αν και δεν το έχω επιβεβαιώσει η πηγή είναι υπερβολικά αξιόπιστη για να το αμφισβητήσω,ακόμα και σε πιο προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία για παράδειγμα, σελίδες οι οποίες αρνούνται το ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν εμφανίζονται στα αποτελέσματα. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα για το τι λογοκρίνεται, για ποιον λόγο, ιδίως εφόσον σιγά σιγά επικρατεί η λογική "είναι στο google άρα υπάρχει".
Πριν λίγες μέρες έγινε διαθέσιμη στο κοινό μία νέα μηχανή αναζήτησης, ονόματι Wikia. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον Jimmy Wales ( ιδρυτή της Wikipedia ) και η καινοτομία της έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης είναι open source, δλδ διαθέσιμος στον οποιοδήποτε να τον διαβάσει, να τον τροποποιήσει κτλ. Είναι ακόμα σε κάπως δοκιμαστικό στάδιο, αλλά αξίζει μία μικρή περίοδο χάριτος, δεδομένης της προσφοράς της wikipedia στη διαδικτυακή κοινότητα.
Γ.

Καλή Χρονιά

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Και για να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για τα επόμενα Χριστούγεννα, να η απάντηση του Βορρά στον Ερυθρόλευκο Άγιο Βασίλη.


Γ.